Kontaklencse webáruház főoldal   Blog a kontaktlencsékről   Tudástár   Kapcsolat
Gyártó
Kategória
  • slide_3.jpg
  • slide_6.jpg
  • slide_2.jpg
  • slide_7.jpg
  • slide_4.jpg
  • slide_5.jpg
  • slide_1.jpg
Acuvue kontaktlencsék Alcon kontaktlencsék Bausch & Lomb termékek CooperVision, Biofinity, Biomedics termékek Ciba Vision kontaktlencsék és ápolószerek

Tudástár

A kontaktlencsék rövid története

Leonardo da Vinci idejében a XV-XVI. században jelentek meg az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról. A XVIII. században alkották meg az első olyan lencsét, amely közvetlenül a szemfelszínnel érintkezik. Ezt egy angol fizikus és egyben orvos tette meg, aki saját magán próbálta ki az eszközt, Thomas Youngnak hívták.

Bővebben: A kontaktlencsék rövid története

Szemüveg vagy kontaktlencse?

 

szemveg_21Szemuveg_vagy_kontaktlencse

A kérdés sok emberben felvetődik, de feltevése így hibás, mert a mind a két látásjavító eszköz csak együtt, egymást kiegészítve működik jól.

 

Minden kontaktlencsésnek szüksége van egy szemüvegre, mert bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nélkülözhetetlenné válik a jó öreg okulárénk. Bármilyen okból kifolyólag begyulladhat a szemünk, vagy egyszerűen csak fáradtnak érezzük, ahhoz, hogy kontaktlencsével terheljük, és ilyenkor csak a szemüveg jelent megoldást.

Bővebben: Szemüveg vagy kontaktlencse?

Rövidlátás, távollátás (túllátás)

(másnéven: myopia, hypermetropia)

Az éleslátás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká. A szem össztörőereje kb. 66 dioptriás konvex lencse törőerejének felel meg. Ép fénytörésű, emmetropiás szemben az össztörőerőnek és a szemtengely hosszának (normálisan 24 mm) helyes arányban kell lennie, mert ha bármelyik csökkent, vagy fokozott, a gyújtópont nem eshet az ideghártyára. Ha a végtelenből jövő, idealizált, párhuzamos sugarak a nyugalmi állapotban lévő szemben nem az ideghártyán egyesülnek éles képpé, hibás fénytörésről, ametropiáról beszélünk.

Bővebben: Rövidlátás, távollátás (túllátás)

Mire figyelj oda a lencseviselés során?

 

kontaktlencse_polse

Az első és legfontosabb: be kell tartani a lencseviselés szabályait, mert csak így őrizheted meg a szemed egészségét.

 
Bővebben: Mire figyelj oda a lencseviselés során?

Presbyópia

Az alkalmazkodóképesség korral párhuzamos csökkenése 40 éves kor felett válik nyilvánvalóvá, ezért öregszeműségnek, presbyopiának nevezzük.

Oka a lencsében van. A lencsében a lencse ekvátorán lencserostokká átalakuló fiatal sejtek a felszínen helyezkednek el. Az elöregedő rostok egyre mélyebbre kerülnek, összepréselődve elvesztik a rugalmasságukat és a rigidebb lencsemagot alakítják ki. A lencsemag fokozatosan egyre nagyobb lesz, de a lencse vastagsága is fokozódik a korral. Ennek a fiziológiás folyamatnak a következménye az alkalmazkodóképesség csökkenése, ami tulajdonképpen már csecsemő korban elkezdődik, de csak 40-45 éves korban okoz panaszokat. Kisgyermekkorban ugyanis a lencse kb 14 dioptriányit képes alkalmazkodni, vagyis közelpontja 7 cm-re van, de 45 éves korban már csak 4 dioptriányit, és 60 éves korban 1 dioptriányit.
Bővebben: Presbyópia

Milyen lencsét válasszak?

 

milyen_lencse

 

Először is hallgass a kontaktológusodra, mert Ő a szemed paraméterei alapján a legjobb alternatívát kínálja a számodra.

Alapesetben elmondható, hogy a legfontosabb szabály az, hogy a rövidebb jobb, vagyis minél rövidebb hordásidejű egy lencse, annál egészségesebb. A napi eldobható lencsék esetében a legkisebb a lencseviselés kockázata. és ez a legkényelmesebb megoldás is mert nem kell a tisztítással bajlódni, csak este eldobod a használ lencsédet, reggel pedig egy teljesen steril új lencse kerül a szemedre.
Bővebben: Milyen lencsét válasszak?

Asztigmia

másnéven: astigmia)

 

Az asztigmia magyar elnevezése nem egységes. Sokan ezt az állapotot nevezik "szemtengelyferdülésnek", mások ezt a szót a kancsalság megnevezésére tartják fenn.

Mivel ennek fénytörési hibának érzékletes magyar fordítása nincsen, a továbbiakban a más európai nyelvekben is elfogadott, görög eredetű, astigmia elnevezést használjuk. Ez a rövidlátóság és a túllátóság mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. Az astigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze, hanem a különböző meridiánokban beeső sugarakat - a szemgolyó felszínén éppúgy meridiánokban tájékozódunk, mint a földgömbön - ún. gyűjtővonalakban egyesíti.

Az astigmiás szem szaruhártyája (néha a szemlencse felszíne), az élettani állapottól eltérően, nem tökéletes gömbfelszín, hanem olyan, mintha egy kissé leeresztett gumilabdát két ujjal összecsippentenénk: ez így az egy átmérő irányában domborúbb, egy másik átmérő irányában kevésbé domború lesz. Az erősebb görbületű tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban. Az astigmia mértékét ugyanúgy dioptriában adják meg, mint a rövidlátás vagy a távollátás esetében.

Bővebben: Asztigmia
Ugrás a lap tetejére